Blogopmaak

Courgettegratin met tomatensaus

28 augustus 2021

Recept voor 6 personen

Courgette is een heel veelzijdige groente; je kunt ze rauw eten, koken, stoven, bakken, frituren, roerbakken of grillen. Je kunt ze in plakjes snijden, in spaghetti draaien en je kunt ze gratineren, pureren uithollen en vullen. Jonge kleine courgettes zijn in het algemeen lekkerder vanwege hun compacte vruchtvlees, kleine pitjes en hebben een zachte, zoete smaak. De grotere courgettes gebruik je het best voor een groentencreme en voor de soep.


ingrediënten

750 gr. courgettes in dunne plakjes

4 EL olijfolie

1 TL knoflook gehakt

1 ui fijngehakt

1 blik tomaten, fijngesneden

1/4 TL oregano

1 EL peterselie gehakt

3 EL parmezaanse kaas


bereiden

Verwarm de oven voor op 200C

Doe de helft van de olie in een pan en fruit de knoflook lichtbruin. Doe dan de courgette erbij en bak ze al roerend gaar. Haal de courgette  uit de pan, doe er opnieuw olie in en fruit de ui glazig. Dan het blik tomaten erbij met oregano en peper en zout. Laat dit zachtjes in 20 minuten gaar koken. Doe op het laatst de peterselie erbij.

Vet een ovenschaal in met wat olie en verdeel de helft vande courgette over de bodem, giet de helft van de tomatensaus erover en bestrooi die met een lepel geraspte kaas. Herhaal dit en werk de schotel af met de kaas.

Zet de schotel ca. 15 minuten in de oven (bovenste richel) zodat de kaas smelt en bruin wordt. Laat de schotel 10 minuten enigszins afkoelen voordat je hem serveert.



Bron: De klassieke Italiaanse keuken, door Marcella Hazan.

29 maart 2025
een lekker en snel voorjaarsrecept
1 maart 2025
Een pittig recept voor het einde van de winter
13 februari 2025
Komt het nog goed?
31 januari 2025
lekker bij een salade
15 januari 2025
We hebben nu een eigen huisnummer
23 december 2024
This is a subtitle for your new post
19 december 2024
We zijn gesloten van maandag 23 december t/m zondag 12 januari
5 december 2024
Via de wedstrijd 'wat doe jij voor een beter klimaat'
2 december 2024
Een lekker voorgerecht
27 november 2024
Zondag 1 december bakken we pepernoten op Haanwijk
Meer posts
Share by: