Hartige koekjes van courgette & prei, ijeh

23 oktober 2025

Om de laatste courgettes op te maken, nog één recept

Ingrediënten

250 g diepvriesdoperwten, ontdooid
2 courgettes (300 g)
1 kleine ui (150 g)
1 grote prei, fijngehakt (175 g)
50 g tarwebloem
15 g peterselie, fijngehakt
10 g blaadjes munt, in smalle reepjes
1. theel. gedroogde munt
1 theel. Aleppo-chilivlokken (of gewone chilivlokken)

 ½  theel. gemalen kurkuma
1 theel. dille- of venkelzaad, licht gekneusd
3 grote eieren, losgeklopt
zout en zwarte peper
3 eetl. olijfolie


Voor erbij:
partjes citroen
zure room


Bereiden

Dit is een dik, frittata-achtig mengsel van courgette, prei, doperwten, kruiden en eieren. In Palestina wordt het vaak met fijngehakte kruiden en uien gemaakt. Heerlijk met een salade en brood.

Maal de doperwten een paar seconden in een keukenmachine – ze moeten een beetje geprakt maar niet papperig worden. Schep ze in een mengkom en zet opzij. Snijd de courgettes bij en pel de ui. Rasp de courgettes en ui met de grove kant van een blokrasp op een schone thee- of kaasdoek. Pak de uiteinden van de doek vast en wring er boven een kom zo veel mogelijk vocht uit. Voeg de geraspte courgette en ui aan de doperwten toe en doe ook de prei, tarwebloem, kruiden, specerijen, eieren, 1. theelepel zout en een flinke draai zwarte peper erbij. Meng alles tot een gelijkmatig beslag.

Zet een grote, ondiepe koekenpan met antiaanbaklaag en bijpassend deksel op halfhoog vuur en schenk de olie erin. Voeg als de olie heet is het ijeh-mengsel toe en druk het aan tot een gelijkmatige platte koek. Dek de pan deels af met een deksel en bak de ijeh circa 17 minuten op laag vuur tot de zijkant mooi goudbruin wordt; schud een paar keer met de pan om er zeker van te zijn dat hij niet aanzet, en haal af en toe een rubberen spatel langs de rand. 
Pak een groot plat bord en leg het op de pan.Keer de pan voorzichtig met bord en al, zodat de ijeh op het bord belandt.

Laat hem terugglijden in de pan en bak de andere kant 15 minuten zonder deksel tot hij stevig en gaar is.

Laat de ijeh op een serveerschaal glijden, knijp er wat citroensap over en serveer hem met citroenpartjes en zure room erbij.


Bron: Boustany

23 oktober 2025
Tijd om pompoenen uit te hollen
29 september 2025
Meditatiegroep op bezoek
29 september 2025
Schildergroep op bezoek
19 september 2025
De koolfamilie is zeer uitgebreid met onder andere spruitjes, boerenkool en savooiekool. Deze zijn in de herfst en winter op hun toppunt van smaak.
27 juli 2025
Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt
20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin
27 mei 2025
De wandelaars doen onze tuin aan.