Vandaag een recept voor een westerse variant van deze pittige ingelegde groente. Je kunt de kimchi minder pittig maken door de hoeveelheid chilivlokken aan te passen.
Dit recept is voldoende voor 2 liter
Ingrediënten
2 l. water
200 gr zout
1 rode kool in vieren gesneden
40 gr verse gember, geschild
3 sjalotten in stukken
100 gr chilivlokken
100 gr perenstroop
1 dl rijstazijn of witte wijnazijn
50 gr vissaus
200 gr daikon, geschild
200 gr wortel, geschild
2 peren, geschild
8 lente-ui, gesnipperd
Bereiding
breng 2 dl water aan de kook en los daarin het zout op. Doe dan bij de rest van het water.
Leg de rode kool in een grote pan o.i.d. en giet de pekel erover. Leg er een bord bovenop zodat de kool onder de pekel blijft staan. Laat dit 24 uur op een donkere koele plaats staan.
Maak in de blender een mix van de knoflook, gember, sjalot, chilivlokken, perenstroop, rijstazijn en vissaus tot een pasta.
Rasp de wortel, daikon en de peren grof en voeg dit samen met de lente-ui bij de pasta.
Haal de rode kool uit de pekel en snijd ze elk in de lengte in acht lange repen. Spoel de kool goed uit onder koud stromend water. Knijp het vocht er goed uit en laat ze een kwartier uitdrogen op een schone theedoek.
Wrijf elke reep in met de kimchipasta en stop ze in een weckpot. Na twee weken is deze kimchi het lekkerst.
Bron: Seppe Nobels, Een kookboek.