Tuinbonenpuree

28 april 2025

Er zijn nog geen verse groenten op de tuin, daarom een recept met gedroogde tuinbonen

Recept voor 4 personen


Ingrediënten 

150 gr gedroogde tuinbonen (te verkrijgen bij Turkse supermarkten) 

1 ui, fijngehakt 

1 laurierblad 

500 gr andijvie 

1 teen knoflook, in schijfjes 

olijfolie 


Bereiding 


Week de bonen een nacht in water. Giet ze af en voeg ze samen met de ui, het laurierblad en een snufje zout toe aan een pan. Vul de pan met water totdat de bonen net onderstaan (ongeveer 250 ml). Kook de bonen zonder deksel op een laag vuur gedurende ongeveer 2 uur tot ze gaar zijn. Zorg ervoor dat ze niet droogkoken en voeg in het laatste uur indien nodig nog twee keer een scheutje (50 ml) water toe. De bonen zullen vanzelf de juiste consistentie krijgen, vergelijkbaar met een mengsel van dunne aardappelpuree en stevige snert. Verwijder het laurierblad, roer het geheel door en controleer op zout en peper. 

Verwijder de dikke witte tronken van de andijvie en snijd de overgebleven groene bladeren in de lengte in reepjes. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en fruit de knoflook erin. Voeg de andijvie in porties toe en bak op middelhoog vuur totdat het blad geslonken is. 

Breng op smaak met zout en peper. Schep op elk bord een platte cirkel van de bonenpuree, besprenkel royaal met olijfolie en stapel er een bergje andijvie bovenop.



23 oktober 2025
Om de laatste courgettes op te maken, nog één recept
23 oktober 2025
Tijd om pompoenen uit te hollen
29 september 2025
Meditatiegroep op bezoek
29 september 2025
Schildergroep op bezoek
19 september 2025
De koolfamilie is zeer uitgebreid met onder andere spruitjes, boerenkool en savooiekool. Deze zijn in de herfst en winter op hun toppunt van smaak.
27 juli 2025
Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt
20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin