Blogopmaak

Vlaamse witlofsoep

4 maart 2024

This is a subtitle for your new post

Witlof is een echte winter groente. Het wordt in het donker geteeld uit de wortels van de Cichorei.

Deze manier van telen is in Belgie, Brussel ontwikkeld. In het buitenland wordt witlof dan ook 'Brussels sprout' genoemd. Wanneer witlof aan licht wordt blootgesteld en groen verkleurt, wordt de smaak bitter en wrang. Daarom zie je in de winkel witlof altijd onder donkerblauw papier liggen. De smaak van witlof is knapperig, met een verfijnde smaak. Je kunt ze bakken, stoven, maar rauw in een salade zijn ze ook erg lekker. Witlof is erg geschikt om de lastige periode tussen winter en lente-groenten te overbruggen.

Hier een Vlaams recept voor soep gemaakt van witlof voor 4 personen.


Ingrediënten 

2 el boter

1 ui gesnipperd

1 prei in schijfjes gesneden

1 stengel bleekselderij in dobbelsteentjes gesneden

4 struikjes witlof, grof gehakt

1 el bloem

1 l kippenbouillon

1 dl slagroom (of haverroom)

nootmuskaat

2 el bieslook fijngesnipperd

peper en zout 


Bereiden

Bak in een soeppan in de boter ui, prei, selderij en witlof zachtjes tot ze geslonken maar nog niet gaar zijn. 

Strooi de bloem eroverheen en meng goed. Laat dit een minuut zachtjes bakken.

Giet dan de kippenbouillon eroverheen en roer goed los. Laat de soep ca 30 minuten zachtjes doorkoken en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Pureer de soep en roer daarna de slagroom er rustig doorheen, maar laat de soep niet meer koken want dan kan hij gaan schiften.


Serveren

Dien de soep op in waargemaakte borden en bestrooi met fijngehalte bieslook.


Bron: In België eet iedereen lekker. Ruth van Waerebeek.


29 maart 2025
een lekker en snel voorjaarsrecept
1 maart 2025
Een pittig recept voor het einde van de winter
13 februari 2025
Komt het nog goed?
31 januari 2025
lekker bij een salade
15 januari 2025
We hebben nu een eigen huisnummer
23 december 2024
This is a subtitle for your new post
19 december 2024
We zijn gesloten van maandag 23 december t/m zondag 12 januari
5 december 2024
Via de wedstrijd 'wat doe jij voor een beter klimaat'
2 december 2024
Een lekker voorgerecht
27 november 2024
Zondag 1 december bakken we pepernoten op Haanwijk
Meer posts
Share by: