Blogopmaak

Vlaamse witlofsoep

mrt. 04, 2024

This is a subtitle for your new post

Witlof is een echte winter groente. Het wordt in het donker geteeld uit de wortels van de Cichorei.

Deze manier van telen is in Belgie, Brussel ontwikkeld. In het buitenland wordt witlof dan ook 'Brussels sprout' genoemd. Wanneer witlof aan licht wordt blootgesteld en groen verkleurt, wordt de smaak bitter en wrang. Daarom zie je in de winkel witlof altijd onder donkerblauw papier liggen. De smaak van witlof is knapperig, met een verfijnde smaak. Je kunt ze bakken, stoven, maar rauw in een salade zijn ze ook erg lekker. Witlof is erg geschikt om de lastige periode tussen winter en lente-groenten te overbruggen.

Hier een Vlaams recept voor soep gemaakt van witlof voor 4 personen.


Ingrediënten 

2 el boter

1 ui gesnipperd

1 prei in schijfjes gesneden

1 stengel bleekselderij in dobbelsteentjes gesneden

4 struikjes witlof, grof gehakt

1 el bloem

1 l kippenbouillon

1 dl slagroom (of haverroom)

nootmuskaat

2 el bieslook fijngesnipperd

peper en zout 


Bereiden

Bak in een soeppan in de boter ui, prei, selderij en witlof zachtjes tot ze geslonken maar nog niet gaar zijn. 

Strooi de bloem eroverheen en meng goed. Laat dit een minuut zachtjes bakken.

Giet dan de kippenbouillon eroverheen en roer goed los. Laat de soep ca 30 minuten zachtjes doorkoken en breng de soep op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Pureer de soep en roer daarna de slagroom er rustig doorheen, maar laat de soep niet meer koken want dan kan hij gaan schiften.


Serveren

Dien de soep op in waargemaakte borden en bestrooi met fijngehalte bieslook.


Bron: In België eet iedereen lekker. Ruth van Waerebeek.


23 apr., 2024
Maak je eigen vleesvervanger
21 apr., 2024
Ze zijn er weer, 2 biggen op onze tuin.
12 apr., 2024
Eindelijk is het zover, ze zijn begonnen.
12 apr., 2024
Hoewel er geen plek is zijn de tomatenplanten gezet.
06 apr., 2024
Ruimtegebrek doet creatief zijn
door duda-wsm 03 apr., 2024
Raapstelen zijn echte lentebodes
13 mrt., 2024
We hebben het eerste zaaigoed uitgeplant
02 mrt., 2024
Zaterdag 30 maart van 10.00u tot 13.00u
22 jan., 2024
Zoete pastinaak en pittige gember is een verwarmende winterse combinatie.
02 jan., 2024
Lekkere ovenschotel als bijgerecht
Meer posts
Share by: