Blogopmaak

Krokante gnocchi met spinazie en feta

29 maart 2025

een lekker en snel voorjaarsrecept

Geïnspireerd door de kruidige en hartige smaken van spanakopita, de hartige, altijd populaire Griekse taart, vormen spinazie en feta het hoofdbestanddeel van deze gnocchisalade. 

De spinazie wordt niet gekookt, maar gewoon gemasseerd, waardoor hij zachter wordt en zijn bladstructuur behoudt. Het toevoegen van wat feta aan de spinazie is een functionele zet - het zout in de feta helpt om de bladeren malser te maken - maar het voegt ook een vleugje stille luxe toe aan dit gerecht, omdat de bladeren bedekt worden met de romige, zilte kaas. Wees flink met je kruiden en citroen, want deze brengen kracht en frisheid die de zoutheid van de feta versterken. 

Gewone gnocchi uit de schappen van je plaatselijke supermarkt zijn perfect om in de pan te bakken; als je voor diepvries kiest, hoef je ze niet te ontdooien.

Recept voor 4 personen


INGREDIENTEN

500 gr babyspinazie

1 pakje Griekse feta, verkruimeld 

1 citroen, gehalveerd

5 eetlepels extra vergine olijfolie

Zout en peper

1 verpakking aardappel gnocchi (houdbaar, vers of bevroren)

¼ tl gemalen rode peper

2 lente-ui, in dunne ringetjes gesneden

1 flinke handvol gehakte dille

1 flinke handvol gehakte munt


BEREIDEN

Doe de spinazie in een grote kom. Voeg de helft van de feta, sap van ½ citroen, 1 eetlepel olijfolie en een flinke snuf zout toe; wrijf de ingrediënten krachtig door de spinazie om deze zacht te maken. 

Laat staan om verder zacht te worden terwijl je de gnocchi kookt.


Verhit een grote (ongeveer 28cm) gietijzeren of anti-aanbak koekenpan op middelhoog vuur; voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Voeg de gnocchi toe aan de pan en breek de gnocchi die aan elkaar vastzitten. Bak 8 tot 10 minuten, schep elke 2 minuten om tot ze goudbruin en krokant zijn. 

Laat 5 minuten afkoelen in de pan; ze zullen verder knapperig worden als ze afkoelen.

 

Voeg de gnocchi toe aan de spinazie, samen met de rode peper, lente-uitjes, dille en munt. Besprenkel met ongeveer 2 eetlepels olijfolie, voeg de resterende verkruimelde feta toe en schep alles door elkaar. Knijp de overgebleven citroensap erover en serveer.


Bron: NYT Cooking


1 maart 2025
Een pittig recept voor het einde van de winter
13 februari 2025
Komt het nog goed?
31 januari 2025
lekker bij een salade
15 januari 2025
We hebben nu een eigen huisnummer
23 december 2024
This is a subtitle for your new post
19 december 2024
We zijn gesloten van maandag 23 december t/m zondag 12 januari
5 december 2024
Via de wedstrijd 'wat doe jij voor een beter klimaat'
2 december 2024
Een lekker voorgerecht
27 november 2024
Zondag 1 december bakken we pepernoten op Haanwijk
2 november 2024
Een recept voor 4 personen
Meer posts
Share by: