Recept pannenkoeken met spinazie en ricotta

16 mei 2022

Een Frans recept uit Amiens (ficelles genoemd)

Ingrediënten voor de pannenkoeken

   200 gram patentbloem

   500 ml volle melk

   2 eieren

   1 eidooier

   5 gr zout

   30 gr gesmolten boter

   

Bereiden

Klop de helft van de melk met de bloem tot een glad beslag. Voeg de eieren en eidooier toe.

Voeg langzaam de rest van de melk toe en klop tot een glad beslag. Voeg het zout en de geklaarde boter toe om het beslag af te maken.

Bak de pannenkoeken in een grote koekenpan met boter of olie.


 Ingrediënten voor de vulling van spinazie en ricotta

   800 gr spinazie gekookt

   250 gr ricotta (of huttenkäse)

   1 ui, gesnipperd

   1 teen knoflook

   250 gr champignons, fijngehakt

   1 el  tomatenpuree

   100 ml  room

   1 zakje gemalen kaas

   1 klont boter


Bereiden

Verwarm de oven voor op 180C. Smoor de ui in wat boter tot ze glazig is, doe dan de champignons erbij en bak ze mooi bruin.

Doe dan de knoflookteen en een eetlepel tomatenpuree erbij en laat even meebakken. Laat afkoelen.

Doe de ricotta in een grote kom, knijp de gekookte en afgekoelde spinazie goed uit en meng ze met de ricotta. Voeg het paddenstoelmengsel toe en proef of het nog peper en zout nodig heeft. Doe er nog wat slagroom bij om het geheel smeuïger te maken. Verdeel het mengsel in 8 porties

Neem een pannenkoek en verdeel 1 portie vulling over de pannenkoek. Laat de randen vrij.

Begin de pannenkoek op te rollen en sla beide zijkanten naar binnen en rol verder op als een loempia. Leg het rolletje in een beboterde ovenschaal. Werk zo ook de rest af en schik ze in de ovenschaal.

Als je klaar bent, kun je de rest van de room eroverheen schenken en de geraspte kaas over strooien. Zet 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180 C. 


Serveren

Bij dit recept is een simpele groen bladsalade met een franse vinaigrette erg lekker.


   

23 oktober 2025
Om de laatste courgettes op te maken, nog één recept
23 oktober 2025
Tijd om pompoenen uit te hollen
29 september 2025
Meditatiegroep op bezoek
29 september 2025
Schildergroep op bezoek
19 september 2025
De koolfamilie is zeer uitgebreid met onder andere spruitjes, boerenkool en savooiekool. Deze zijn in de herfst en winter op hun toppunt van smaak.
27 juli 2025
Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt
20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin