Blogopmaak

Zuring, een vergeten groente

mei 05, 2021

Zuring, een vergeten groente


Misschien moet je aan het friszure van spinazie-zuring wennen. Het oxaalzuur en en ascorbinezuur dat je proeft vindt je ook in rabarber. Zuring wordt sinds jaar en dag gegeten omdat het gezond is, bloedreinigend werkt en ook nog eens de eetlust stimuleert.


De jonge malse blaadjes lijken erg op spinazie en je kunt ze gebruiken in een salade, maar ook in soepen, omeletten en combineren met vette vis, kip, varken en lamsgerechten.  

Kook of wok de blaadjes net als spinazie heel kort, want ze kan geen hoge temperatuur verdragen. 


Wil je het zelf proberen? Hier een recept met zalm:


Aantal personen: 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten


Ingrediënten 

1 sjalot gesnipperd

1 EL noilly prat (droge witte vermouth)

1 dl witte wijn

2dl visbouillon

1 dl slagroom

20 gr boter 

100 gr zuring

300 gr spinazie

1 EL dragonblaadjes

300 gr zalm


Bereiding

Stoof de gesnipperde sjalot glazig in wat boter en blus af met de wijn en Noilly Prat. Laat dit tot de helft indampen en doe dan de visbouillon en slagroom erbij. Op smaak brengen met peper en zout.

Stoof de zuringblaadjes 2 min. in een wok, doe dan de spinazie en de dragonblaadjes erbij. Weer 2 min. stoven. Laat de groenten in een zeef uitlekken en doe ze bij de saus.

Snij de zalm in dunne plakken. Verdeel de saus over 4 diepe (voorverwarmde) borden en leg de plakken zalm naast elkaar erin. Verwarm de zalm nog 1 minuut in een oven van 100 C. 

Ben je geen liefhebber van vis? Gebruik dan ipv zalm kip. 


Bron: Groenten, Smaakvrienden door: Angelique Schmeinck 

30 sep, 2024
We willen een perk met tuinplanten leeg gaan halen.
30 sep, 2024
Vrijdag 4 oktober en maandag 7 oktober zijn we gesloten.
26 aug, 2024
Deze methode conserveert de overvloedige tomatenoogst voor gebruik in de wintermaanden
01 aug, 2024
Wie wil er komen helpen?
30 jul, 2024
Voor Jongvolwassenen tussen de 18 en 32 jaar die hun stem willen laten horen voor de natuur in Brabant.
30 jul, 2024
Het recept van Anna van de open dag
29 jul, 2024
Deze hartige cake is zowel warm als koud lekker
03 jul, 2024
We zijn open van 12.00u tot 15.00u
28 jun, 2024
Deze lichte aardappelsalade smaakt heerlijk bij traditionele gerechten als schnitzel , of een lekker visje.  Je kunt de salade zowel koud als lauw eten, maar zet hem niet in de koelkast, want dan blijft er van de smaak niet veel meer over.
06 jun, 2024
We zijn geopend van 12.00u tot 15.00u
Meer posts
Share by: