Blogopmaak

Zuring, een vergeten groente

5 mei 2021

Zuring, een vergeten groente


Misschien moet je aan het friszure van spinazie-zuring wennen. Het oxaalzuur en en ascorbinezuur dat je proeft vindt je ook in rabarber. Zuring wordt sinds jaar en dag gegeten omdat het gezond is, bloedreinigend werkt en ook nog eens de eetlust stimuleert.


De jonge malse blaadjes lijken erg op spinazie en je kunt ze gebruiken in een salade, maar ook in soepen, omeletten en combineren met vette vis, kip, varken en lamsgerechten.  

Kook of wok de blaadjes net als spinazie heel kort, want ze kan geen hoge temperatuur verdragen. 


Wil je het zelf proberen? Hier een recept met zalm:


Aantal personen: 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten


Ingrediënten 

1 sjalot gesnipperd

1 EL noilly prat (droge witte vermouth)

1 dl witte wijn

2dl visbouillon

1 dl slagroom

20 gr boter 

100 gr zuring

300 gr spinazie

1 EL dragonblaadjes

300 gr zalm


Bereiding

Stoof de gesnipperde sjalot glazig in wat boter en blus af met de wijn en Noilly Prat. Laat dit tot de helft indampen en doe dan de visbouillon en slagroom erbij. Op smaak brengen met peper en zout.

Stoof de zuringblaadjes 2 min. in een wok, doe dan de spinazie en de dragonblaadjes erbij. Weer 2 min. stoven. Laat de groenten in een zeef uitlekken en doe ze bij de saus.

Snij de zalm in dunne plakken. Verdeel de saus over 4 diepe (voorverwarmde) borden en leg de plakken zalm naast elkaar erin. Verwarm de zalm nog 1 minuut in een oven van 100 C. 

Ben je geen liefhebber van vis? Gebruik dan ipv zalm kip. 


Bron: Groenten, Smaakvrienden door: Angelique Schmeinck 

13 februari 2025
Komt het nog goed?
31 januari 2025
lekker bij een salade
15 januari 2025
We hebben nu een eigen huisnummer
23 december 2024
This is a subtitle for your new post
19 december 2024
We zijn gesloten van maandag 23 december t/m zondag 12 januari
5 december 2024
Via de wedstrijd 'wat doe jij voor een beter klimaat'
2 december 2024
Een lekker voorgerecht
27 november 2024
Zondag 1 december bakken we pepernoten op Haanwijk
2 november 2024
Een recept voor 4 personen
7 oktober 2024
De spanten van de eerste kas zijn geplaatst.
Meer posts
Share by: