Zuring, een vergeten groente

5 mei 2021

Zuring, een vergeten groente


Misschien moet je aan het friszure van spinazie-zuring wennen. Het oxaalzuur en en ascorbinezuur dat je proeft vindt je ook in rabarber. Zuring wordt sinds jaar en dag gegeten omdat het gezond is, bloedreinigend werkt en ook nog eens de eetlust stimuleert.


De jonge malse blaadjes lijken erg op spinazie en je kunt ze gebruiken in een salade, maar ook in soepen, omeletten en combineren met vette vis, kip, varken en lamsgerechten.  

Kook of wok de blaadjes net als spinazie heel kort, want ze kan geen hoge temperatuur verdragen. 


Wil je het zelf proberen? Hier een recept met zalm:


Aantal personen: 4 personen

Bereidingstijd: 15 minuten


Ingrediënten 

1 sjalot gesnipperd

1 EL noilly prat (droge witte vermouth)

1 dl witte wijn

2dl visbouillon

1 dl slagroom

20 gr boter 

100 gr zuring

300 gr spinazie

1 EL dragonblaadjes

300 gr zalm


Bereiding

Stoof de gesnipperde sjalot glazig in wat boter en blus af met de wijn en Noilly Prat. Laat dit tot de helft indampen en doe dan de visbouillon en slagroom erbij. Op smaak brengen met peper en zout.

Stoof de zuringblaadjes 2 min. in een wok, doe dan de spinazie en de dragonblaadjes erbij. Weer 2 min. stoven. Laat de groenten in een zeef uitlekken en doe ze bij de saus.

Snij de zalm in dunne plakken. Verdeel de saus over 4 diepe (voorverwarmde) borden en leg de plakken zalm naast elkaar erin. Verwarm de zalm nog 1 minuut in een oven van 100 C. 

Ben je geen liefhebber van vis? Gebruik dan ipv zalm kip. 


Bron: Groenten, Smaakvrienden door: Angelique Schmeinck 

23 oktober 2025
Om de laatste courgettes op te maken, nog één recept
23 oktober 2025
Tijd om pompoenen uit te hollen
29 september 2025
Meditatiegroep op bezoek
29 september 2025
Schildergroep op bezoek
19 september 2025
De koolfamilie is zeer uitgebreid met onder andere spruitjes, boerenkool en savooiekool. Deze zijn in de herfst en winter op hun toppunt van smaak.
27 juli 2025
Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt
20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin