Prei met vinaigrette

29 augustus 2023

een klassiek Frans groentegerecht

We hebben een prachtige oogst aan zomerprei. Daarom nu een lekker recept met deze veelzijdige groente voor 4 personen.


Ingrediënten

8 dunne of 4 niet al te dikke preien

1 ei

1 sjalot (25 g), gesnipperd 

2 flinke el (50 g) dijonmosterd

2 el rodewijnazijn

100 ml extra vierge olijfolie 

1 el fijngehakte bieslook of peterselie 


Bereiden

Snijd een stuk van het groene deel van de prei af. Snijd de prei van bovenaf, kruislings in tot aan het witte deel. Spoel de prei goed schoon onder de kraan. 

Kook de prei in een grote pan met water en flink zout tot hij zacht en helemaal gaar is. (laat de prei net als spaghetti rechtop staan, dan zakt hij vanzelf na n paar minuten in het water)

Leg het ei 8 minuten bij de kokende prei en haal het er dan uit. Laat het schrikken, pel het en hak het ei fijn. 

Maak een dikke lobbige dressing van de sjalot, mosterd, azijn, olijfolie en een snuf zout en versgemalen peper. Laat de preien goed uitlekken. Leg ze op een schaal en schenk er een royale hoeveelheid (maar niet per se alle) dressing over. Bestrooi met het gehakte eiwit, de dooier en de bieslook of peterselie. Serveer lauwwarm. 


23 oktober 2025
Om de laatste courgettes op te maken, nog één recept
23 oktober 2025
Tijd om pompoenen uit te hollen
29 september 2025
Meditatiegroep op bezoek
29 september 2025
Schildergroep op bezoek
19 september 2025
De koolfamilie is zeer uitgebreid met onder andere spruitjes, boerenkool en savooiekool. Deze zijn in de herfst en winter op hun toppunt van smaak.
27 juli 2025
Nog een niet-koken recept omdat de zomer aanhoudt
20 juli 2025
Onze open dag 13 juli was gezellig.
9 juli 2025
Kom langs tussen 12.00u en 16.00u
22 juni 2025
Op warme dagen is een maaltijd zonder koken extra welkom, zoals deze zomerse courgettesoep die je rauw bereidt in een keukenmachine. Cashewnoten zorgen voor een romige structuur, terwijl knoflook, miso, citroensap en basilicum de milde courgette op smaak brengen. De soep is het lekkerst gekoeld en kan tot 24 uur van tevoren worden klaargemaakt.
27 mei 2025
De moestuin gezien vanaf de siertuin