Blogopmaak

Prei met vinaigrette

aug. 29, 2023

een klassiek Frans groentegerecht

We hebben een prachtige oogst aan zomerprei. Daarom nu een lekker recept met deze veelzijdige groente voor 4 personen.


Ingrediënten

8 dunne of 4 niet al te dikke preien

1 ei

1 sjalot (25 g), gesnipperd 

2 flinke el (50 g) dijonmosterd

2 el rodewijnazijn

100 ml extra vierge olijfolie 

1 el fijngehakte bieslook of peterselie 


Bereiden

Snijd een stuk van het groene deel van de prei af. Snijd de prei van bovenaf, kruislings in tot aan het witte deel. Spoel de prei goed schoon onder de kraan. 

Kook de prei in een grote pan met water en flink zout tot hij zacht en helemaal gaar is. (laat de prei net als spaghetti rechtop staan, dan zakt hij vanzelf na n paar minuten in het water)

Leg het ei 8 minuten bij de kokende prei en haal het er dan uit. Laat het schrikken, pel het en hak het ei fijn. 

Maak een dikke lobbige dressing van de sjalot, mosterd, azijn, olijfolie en een snuf zout en versgemalen peper. Laat de preien goed uitlekken. Leg ze op een schaal en schenk er een royale hoeveelheid (maar niet per se alle) dressing over. Bestrooi met het gehakte eiwit, de dooier en de bieslook of peterselie. Serveer lauwwarm. 


23 apr., 2024
Maak je eigen vleesvervanger
21 apr., 2024
Ze zijn er weer, 2 biggen op onze tuin.
12 apr., 2024
Eindelijk is het zover, ze zijn begonnen.
12 apr., 2024
Hoewel er geen plek is zijn de tomatenplanten gezet.
06 apr., 2024
Ruimtegebrek doet creatief zijn
door duda-wsm 03 apr., 2024
Raapstelen zijn echte lentebodes
13 mrt., 2024
We hebben het eerste zaaigoed uitgeplant
04 mrt., 2024
This is a subtitle for your new post
02 mrt., 2024
Zaterdag 30 maart van 10.00u tot 13.00u
22 jan., 2024
Zoete pastinaak en pittige gember is een verwarmende winterse combinatie.
Meer posts
Share by: